Politica Bunului Simt – 5. Minima Moralia

Preambul: Nepasarea, lipsa educatiei si inconstienta au facut din om cel mai mare inamic al mediului natural.

Daca toate reactile la orice demers eco ar fi de sustinere, acum eram deja deputat, dar se pare ca inca ne place mizeria, iar unii care in loc sa incerce sa faca ceva, imi explica cum ca defapt bunul simt nu prea are nimic in comun cu ecologia.

Eu ma las pe spate, injur printre dinti nevoit teoretic sa le dau oarecum dreptate. Ecologie face Dragos cand aduna tone de gunoi aruncate prin natura de catre asa zisi iubitori de natura, iar politica bunului simt o practica cei care incearca sa-i opreasca pe cei care folosesc strada pe post de scrumiera publica.
Un pet aruncat la colt de strada nu polueaza pentru ca mai devreme sau mai tarziu vine cineva sa straga gunoiul, dar daca il arunci in natura acolo polueaza.

Dar cum sa il inveti pe ….  sa respecte natura daca el nu respecta nici macar orasul si strada pe care se plimba zilnic? Cum sa-i explici ca nu doar ce are pe acte ii apartine, ci si ce il defineste ca cetatean cu drepturi si obligatii depline, cand el nici macar nu vine la vot?

Unii chiar si-au pierdut orice speranta intr-o Romanie curata si plina de oameni curati si au zburat cu fluture cu tot.
Dar in conditiile in care inca mai suntem 19 milioane care incercam sa traim decent aici, de ce nu incercam macar un pic de bun simt? Si daca ne place poate intr-o zi incercam si putina ecologie.

Nu prea cred ca ne punem mari sperante in guvernantii actuali care vorbesc de mediu doar cand sunt in campanie electorala, sau cand le-a iesit prost o campanie antifumat, care in loc sa educe e transformata intr-un scandal.

Stiu ca ne pricepem toti la fotbal, politica si la injurat sistemul, dar daca am incerca….un gest, azi, unul maine poate intr-o zi vom trai intr-o tara in care mitocanii nu sunt majoritari.

Asa ca lasati-ma pe mine sa continui Politica Bunului Simt si daca credeti ca ati depasit faza, haideti la plantat iarba.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

4 thoughts on “Politica Bunului Simt – 5. Minima Moralia

 1. Nu am pierdut chiar “orice speranta”, doar 99% din ele… Dar, na, ramane un 1% important, de prasila:-)

  Oricum, tu continua ca ai inceput bine. Sper insa sa ai forta si nervii necesari pentru a continua. Bafta!

 2. Ce zici tu aci e foarte corect si adevarat. Numai ca impactu tau e mic deoarece mesaju ajunge numai in blogosfera, unde, cred io, sunt deja oameni destul de culti care le constientizeaza si care actioneaza in consecinta, intr-o masura mai mare sau mai mica. Ideea e ca trebuie facut ceva la nivel national, fie prin masuri guvernamentale sau ceva de genu si cu legi care se aplica (ca si aci e o problema), fie prin constiinta colectiva care la noi lipseste desavarsit.
  Prima solutie, cu sprijinu statului, sincer…mi se pare ca will never happend…aia sunt mai cocalari ca noi :D. A doua e mai complicata, si sta la baza multor probleme din tara asta, cea ecologica fiind doar una din ele. Io cred ca fiecare solutie ce se adreseaza unei probleme de genu asta trebuie sa faca referire si la construirea spiritului civic.
  De exemplu am putea crea un site eco al tuturor bloggerilor care vor sa participe si sustine miscari in acest sens. Odata inscris trebuie sa-ti postezi pe blogu tau un logo eco si sa scrii un articol pe saptamana cu ce ai facut tu eco in saptamana aia. In felu asta oameni isi sereaza ideile in acest sens si au feelingul unei miscari mai de anvergura. Anyway…it was just an idea.

 3. Alta idee tampita…:D….
  Mi s-ar parea tare de ex sa se imparta stickere eco de genu “Plastic”, “Hartie” etc la cine doreste, si, cum stim ca mai toate blocurile noastre comuniste sunt strajuite de 3-4 tomberoane, sa le lipseasca pe ele. Ceva de genu “dc primaria nu face, atunci facem noi”…

  😀

 4. @Giuco: Nu cred ca o lege poate aduce la aparitia spiritului civic, dar un om, o idee, o actiune si inca una si inca un om….
  Exista deja o platforma eco naturalist.ro si o comunitate ecosapiens.ro care se dezvolta frumos, dar drumul e lung asa ca ….
  ….astept cu nerabdare articolul tau cu ce ai facut eco saptamana asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*