Cherchez la femme

Cand Parlamentul a votat cresterea salariilor profesorilor cu 50%, am crezut ca sunt intr-un film de Kusturica nu intr-o tara civilizata membra a Comunitatii Europene.

Nu puteam sa inteleg cum un intreg Parlament a votat o lege care duce sigur la subminarea economiei nationale. Pe Ceausescu l-au impuscat pentru asta si nu cred ca a votat vreun parlamentar imaginandu-si privelistea din fata plutonului de executie.

Asa ca am “cherche la femme” si am gasit-o, statea linistita sus in balconul Parlamentului langa colegele ei, profesoarele de la liceul teoretic si cateva dudui de la sindicat. Tot balconul era plin,  toate asteptau sa vada cum vor vota parlamentarii legea cu cresterea salariilor cu 50%.

Se pare ca in acel moment in Parlament nu exista nici un parlamentar cu creierii la el astfel incat sa-si dea seama ca submineaza economia votant o asemenea lege si nici un parlamentar cu sangele la el sa aibe curaj sa voteze corect fara sa cedeze presiunii duduilor din balcon.

Morala:   poti vota orice in Parlamentul Romaniei daca stii cum si cand sa pui presiune.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

10 thoughts on “Cherchez la femme

 1. Daca nu ti-ai permite sa ti trimiti copilul la o scoala privata, ai avea incredere sa il trimiti la scoala din cartier fara sa ii achiti si meditatiile de rigoare? Profesorii merita un trai macar decent, ca in orice “tara civilizata membra a Comunitatii Europene”, mai ales in conditiile in care din bugetul alocat pe 2008 nu s-a cheltuit decat 47%…

 2. @Inaconda: corect, dar nu rezolvi nimic daca doar maresti salariile profesorilor, trebuie sa investesti si in pregatirea lor si in echiparea unitatilor de invatamant. Daca cereau 50% pentru cele 3 mari probleme ale invatamantului poate veneau si studenti langa ei.
  PS. si ce au obtinut? o lege pe care daca o aplica vreun guvern, va transfprma in 6 luni cresterea de 50% in pierdere de 80% in putere de cumparare, si asta nu doar pentru profesori ci pentru intreaga tara.

 3. Imi pare rau, dar nu sunt de acord cu ultimul comentariu( castig de 50%. pierdere dupa 6 luni de 80%).Se sugereaza ca toti comercianti ar “negocia”preturile cu “cresterea” salariala a profesorilor…adica ca preturile s-ar lua dupa posibilitatea de “plusare” a profesorilor ceea ce este fals. De obicei lichiditatea in cantitate mai mare nu face rau economiei. De ce se tipa impotriva licihditatii mai mari a profesorilor?

 4. “Se pare ca in acel moment in Parlament nu exista nici un parlamentar cu creierii la el”
  erata: “in Parlament nu exista nici un parlamentar cu creieri”

 5. Daca vreti sa faceti din Romania o Noua Sparta trebuie sa va ganditi ca scoala nu trebuie sa produca “soldati universali” ci oamenii cu simt social dezvoltat si , de sperat, cu inteligenta emotionala. De aceea si profesorii nu trebuie sa provina din Sparta ci din Atena, sa fie sociabili si nu “fugariti” ca sa poata interactiona adecvat cu elevii. De aceea consider ca o crestere de 50% ar fi chiar buna…si ce daca e inainte de alegeri?

 6. Alexandra: O crestere de 50% pt profesori ar stimula si celalalte sindicate sa ceara repede aceasi crestere, ceea ce ar duce la o devalorizare rapida a leul-lui, deci puterea de cumparare va fi mult sub nivelul actual.

 7. devalorizarea leului nu tine de cresterea salariala in domeniul serviciilor ( cum ar fi cele de pedagog) ci tine de Produsul Intern Brut , de masa importurilor, de deficitul de balanta comerciala( adica mai multe importuri decat exporturi), de turism( daca vrei vorbim si de servicii). daca cresti salariile exista intentia, intr-adevar, ca oamenii sa cumpere produse straine si nu produse autohtone…ceea ce intr-adevar duce la deficit de balanta…si in final la devalorizare.Sa cumpere produse de lux, masini straine noi etc.

 8. Inaconda : Crezi ca daca ar avea un trai decent n-ar mai face meditatii ? Eu as zice ca treaba asta ar functiona pentru un 20% dintre profesori in rest…romani pana la capat.

  Nu se punea problema maririi salariilor profesorilor in perioada asta. Ok, sunt mici comparativ cu altele din afara dar si profii nostri (mai ales noua garda) sunt in majoritate niste indivizi plati si limitati (ma refer in special la profii de liceu si generala). Marim salariile, dar nu cand un stat vecin e in faliment efectiv (Ungaria) si nu cand stim ca avem oricum o datorie externa obscena si ca o marim si mai mult pe cea publica.

 9. @krossfire: ok, bad timing and all, dar la un moment dat tot trebuie sa sacrifici ceva. Si crezi ca niste indivizi care nu ar fi platiti si limitati ar accepta sa lucreze pe un salariu rusinos doar de amorul artei si viitorul tarii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*