Demnitatea batranilor

Ieri citeam un articol despre importanta bunicilor in cresterea nepotilor iar pe fundal la televizor era o stire dintr-un supermarket unde niste batrani se bateau pentru un kilogram de carne cu pret redus si mi-am amintit brusc de Brucan si a lui generatie de sacrificiu.
Cred ca generatia cea mai sacrificata e cea care s-a nascut in timpul celui de-al doilea razboi mondial (si pana in 1950). Nu cred ca au avut o copilarie foarte fericita. Bunica imi povestea ca pustoaica fiind in timpul razboiului au ascuns-o parintii impreuna cu surorile ei intr-o groapa in curte sub o capita de fan. Iar cand se apropiau rusii de nordul Moldovei au fugit prin transee pana la Iasi unde au luat trenul de Bucuresti. Iar asta nu era o calatorie in vacanta la rude ci o fuga din fata unui viol colectiv.
Aceasta generatie s-a maturizat odata cu comunismul, unii dintre ei au fost chiar intelectuali intr-o tara fundamental agrara si nu cred ca au facut parte din cei care au iesit in strada la revolutie. Cand ai crescut si trait cu frica in san toata viata nu cred ca ai curajul necesar sa te opui sistemului la batranete.
Si nici nu cred ca au inteles rostul revolutiei. Iliescu a fost ferm convins ca va promova socialismul stintific , si cred ca i-au trebuit multi ani sa inteleaga si sa accepte democratia.
Acesti batrani l-au votat pe Iliescu (+FSN/PDSR/PSD) sperand ca dupa o viata in care au muncit la constructia comunismului (canalul Dunare – Marea Neagra/Casa Poporului) vor avea o batranete demna in care vor putea linistiti sa-si creasca nepotii. Iar daca PSD era corect fata de cei care i-au sustinut/votat la putere si ar fi promovat o politica de protectie sociala, singurul lucru care se schimba la alegeri erau membrii de partid care vor face parte din noul guvern. Spun asta bazandu-ma pe participarea masiva la vot a batranilor si pe dezinteresul tinerilor fata de politica.
Dar batranii nostri mor de foame si nu mai tin cont de demnitate cand se bat pe un kilogram de carne la supermarket. Einstein spunea ca prima conditie pentru a-ti folosi creierul este sa nu ai stomacul gol.
Intelepciunea conventionala a batranilor nostri se reduce la a nu-ti consuma emotiile pe lucruri pe care nu le mai poti schimba.
Singura lor bucurie sunt nepotii si sper ca dragostea neconditionata pe care o ofera lor nu este intinata de resentimentele unei vieti traite dupa un timing prost.

PS. Invata ceva tanara generatie din asta? Ca nu prea vad coada la asigurari de viata sau pensii facultative?


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

4 thoughts on “Demnitatea batranilor

 1. N-am inteles, deci trupa de magari care or pus botu la toate prostiile is scosi acum printr-o magica aplicatie de dero drept niste nevinovati martori pasivi ?

  Ce, eu le-am facut lor comunismul mai omule bun ? Ori ei mie ?

  Lasa-ma. Foame au pentru ca foame merita, si demnitate n-au pentru ca nu stiu ce e aia.

 2. NU Mircea! Dan le oferea o mica prezumtie de nevinovatie batranilor si intelegea pe de o parte alegerile lor. In principiu, i-a “colorat” in nunate deshise, ca sa creeze un contrast puternic cu noua generatie, care e GRI sau care nu e deloc!
  Plus ca generatiile trecute, nu cred ca mai trebuiesc pedepsite, ca sunt si asa chinuiti de viata. Insa generatiile noi au nevoie de cate o “sula’n coaste”, ca sa inteleaga ca “tre’ sa puna osu’ la treaba si mintea la contributie”!
  (Gresesc cumva Dane?!?)

 3. Adevarul ca de obicei e undeva la mijloc…
  Sistemul comunist a fost impus cu forta iar ei nu au putut face mare lucru. Cei care puteau sa mobilizeze populatie murisera in inchisorile comuniste. Fara vechile elite, fara alternative la pseudovalorile comuniste, au trait sub teroarea noii “elite” si au fost indoctrinati cu dogmele comuniste…
  @ mircea: citeste mitul pesterii. poate ai sa intelegi…

 4. @Mircea: Sunt curios cum o sa imbatranesti? Senil sau intelept.
  @Artistu: QED.
  @Mcgogoo: Ce ne facem cu astia tineri care inca se raporteaza ca capra vecinului mai batran?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*