Socialismul pragmatic

La Gala Societatii Civile cineva dadea un exemplu de cum s-au folosti banii europeni. Portugalia si Irlanda tari in care la momentul respectiv salariul mediu pe economie era de 800€ au decis sa-si investeasca fondurile europene diferit. Portugalia in infrastructura iar Irlanda in educatie. Dupa 2 ani Portugalia are o autostrada in plus iar Irlanda are salariul mediu pe economie aproape dublu.

Incerc sa-mi dau seama in ce a investit Romania bani europeni (sau nu) in ultimi 20 de ani.  Nu avem nici infrastructura nici educatie, nici agricultura, nici …

Iliescu dezvaluia in scrisoare netrimisa catre Europa libera, cat de importanta este dezvoltarea agriculturii pentru tara noastra dar atat el cat si partidul lui  nu au facut nimic cat au stat la guvernare.

Ce ma intriga este faptul ca tara asta chiar are nevoie de niste politici sociale in toate domeniile iar PSD avea tot dreptul sa si le asume ca doar corespundeau doctrinei de partid. Asta in cazul in care exista vreun membru in PSD care chiar a citit doctrina partidului.

Acum cateva saptamani la un eveniment ii povesteam lui Mircea Geoana de ce a facut anul trecut Guvernul Macedoniei, care a plantat intr-o singura zi 6 000 000 (milioane) copaci.

Raspunsul lui m-a lasat perplex. gen

” Am vrut si noi sa facem asta in 2000 dar nu aveam puieti, iar acum e prea tarziu, iti trebuie vreo 2 ani sa pregatesti asa ceva”

Ce am inteles eu din asta: Am vrut si noi sa plantam dar ne-am dat seama ca e prea multa munca pentru prea putine voturi, iar acum cand ecologia e pe val, nu avem cum sa facem asta cand alegeriile ne bat la usa”.

De ce nu-i intereseaza niciodata ce se intampla dupa alegeriile astea, de ce totul se rezuma la ACUM. De ce cei care ar trebui sa se ocupe de perspectiva nu reusesc sa depaseasca momentul actual si de ce nu inteleg ca si in politica functioneaza principiul copacului. ( Il plantezi acum, si te bucuri de umbra lui peste 10 ani).

Nu numai ca Partidul  Social Democrat nu are nimic SOCIAL in el dar continua sa aiba pretentii la guvernare. Macar e constient de prezent si se bucura de absenteismul major la vot generat de lipsa politiciilor cu perspectiva.

Iar ca sa vedeti cat de pragmatic e socialismul la noi vizionatii filmul urmator (via ecostin).


PSD v? cump?r? voturile cu 50 de lei bucata!


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

6 thoughts on “Socialismul pragmatic

 1. Dan, o intrebare simpla: “intelectualii” de stanga pot fi numiti intelectuali?

  Eu cred ca nu. :)

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=552542&st=18

  ..

  Iar cu iliescu gresesti – el nu a facut “nimic” ci din contra, ABSOLUT tot ce a facut a fost impotriva “bunastarii” populatiei, vezi efecte acum.

  De la terenurile faramitate si agricultura de subzistenta pana la economia care e praf, absolut tot tradeaza LIPSA intelegerii unor principii normale, naturale, singurele care pot asigura existenta unei natii sau chiar a unui singur individ.

  Socialismul este un parazit al civilizatiilor, credeam ca stii asta deja.

  :)

 2. @Extra3OO: Aproape toate doctrinele politice au si au avut sustinatori intelectuali. Vezi Cioran si Legionarii, Heiddegger si Nazismul, Sartre si Maoismul.

  Masurile sociale ar trebui sa fie prezente in orice forma de guvernare pentru ca ele ar trebui sa asigure politica bunului simt. Sa asigure un trai decent pentru toti membrii societatii.
  Sa faci performanta intr-o societate lipsita de orice urma de atitudine sociala, e ca si cum te-ai bucura de picioroange in grajdul unui porc,… tot pute.

 3. De aici:

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=531050&st=0

  Plato, Aristotle, Catos, Cicero, Seneca and Plutarch, Timothy (6:10), Gospel St Thomas V95, Torah (Chapter 23 verse 20), Sikhism (Adi Granth, Var Majh, M.1, p. 141), Taoism (Ch. 19), Confucianism ( 4:16), Islam (Imam Ali).

  Adam Smith, John Maynard Keynes, Karl Marx, Dante, Shakespeare, Dickens, Dostoyevsky, Codul Penal al Romaniei (Art 450, punctul 2, litera a), Council of Nicaea325, The Church (Charlemagne 768-814 a.d.), the second Lateran Council in Rome 1139, Thomas of Chobham (1160-1233), Saint Anselm of Canterbury, St. Thomas Aquinas, The Magna Carta 1215, King Edward I of England 1290, the Council of Vienne 1311.

  William Shakespeare (The Merchant of Venice – Shylock VS Antonio).

  Claudius Salmasius (1588-1653), Robert Jacques Turgot (1727-1781), John Maynard Keynes (1883–1946) Jeremy Bentham (1748-1832), Henry Hazlitt, Hans-Hermann Hoppe, Israel Kirzner, Murray Rothbard, Walter Block and Richard M. Ebeling, Frederic Bastiat Adam Smith, Ludwig von Mises John Maynard Keynes, Ayn Rand, Dean Russell, Leonard Read, Friedrich August von Hayek, Milton Friedman.

  Erskine (1914).

  ..

  Dupa cum vezi, dilema intre cele doua tabere (de mai sus) este veche si plina de povesti extrem de interesante.

  Una ar fi ca Gutenberg s-a imprumutat de la camatari pentru a fabrica masina de tiparit la fel ca si Cristofor Columb in expeditia sa legedara (insa din pacate ambii au murit saraci exact din cauza acestui lucru).

  Din pacate nu ai reusit sa ma convingi absolut deloc cu argumentul tau legat de picionoroange (ba chiar din contra), asa ca raman la ideea ca “socialistii” nu au cum sa fie intelectuali, mai ales acum, dupa sute de ani de cautari si dileme legate de “binele universal”.

  Nici abordari complementare de tip bine/rau, alb/negru (Escher) nu prea tin, stanga sau dreapta ca principii nu sunt deloc intr-o competitie, daca incerci cu adevarat sa gasesti/sa explici cauza pentru care “unii traiesc 90 de ani pe cand altii doar 60” sunt sigur ca vei gasi un singur invingator.

 4. @Extra300: Ok, socialistii sunt prosti, si sper sa nu ajungi sa traiesti din somaj, sau sa ai vreodata nevoie de vreun serviciu social, gen ambulanta.
  Sanatate, ca in rest esti suficient de obtuz.

 5. Vezi, acum te superi. Nu am venit aici ca sa jignesc pe cineva si nici ca sa fiu jignit. Tu insa ma faci obtuz.

  Speram ca vei transfera dialogul in zona “Carbon Credits” (certificate verzi) si a capitalismului ecologic pe care il presupune acest principiu (acest blog fiind unul verde si tu, din cate spui, un ecologist).

  Pe de alta parte daca vrei sa faci acest lucru pornind “cu stangul”, avand incredere mai mare in capacitatea statului de a rezolva aceasta problema (ca si oricare alta), atunci poate voi intra mai rar. :)

  Ambulantele private fac o treaba mult mai buna, la fel ca sistemul privat.

  Inchei prin a spune ca de 7 ani caut locatii pentru microhidrocentrale, de 2 am intrat pe vant iar acum sunt implicat destul de puternic in niste proiecte eoliene/biomasa ce vor aparea pe piata in cativa ani. Adica tot interesul privat e cel care misca lumea si nu “ajutorul social”. Donatiile. “Voluntariatul”..

  Numai bine! o/

  (*un filmulet care intamplator atinge si problema ambulantelor de care zici) 😛

 6. Extra300: Nu sustin socialistii ci masurile sociale, pentru ca oricat de avansata ar fi o natiune nu cred ca este normal sa nu existe un sistem social care sa asigure acele servicii obligatorii unei vieti fara umilinte. Da, SMURD este poate unul din singurele servici private care face foarte mult bine societatii. Dar revin, o societate nu se poate baza doar pe initiativa privata in rezolvarea problemelor sociale.
  Intr-adevar, interesul privat este si va fi intotdeauna varful lancei, dar daca nu are in spate un sistem sanatos care sa-i confere context de dezvoltare si reusita atunci el ramane doar la nivel de initiativa.

  PS. Nu am vrut sa te jignesc, dar nu-mi plac oameni care nu accepta a difrent approach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*