Rosia de la Munte

De cand a inceput campania de promovare Rosia Montana care incearca sa schimbe  atitudinea opiniei publice fata de acest proiect, citesc si vad tot felul de emisiuni despre aceasta problema. Unele sunt bine informate, altele sunt bine platite, dar nici una nu va hotari soarta acestui proiect.

Este evident avantajul economic pe care il poate avea Romania daca acest proiect s-ar implementa, dar pretul lui pentru moment e clar ca nu merita platit. Sper ca au suficinete fonduri pentru campania electorala guvernantii nostri incat sa nu faca vreun barter cu Gold Corporation in acest sens.

Sincer as vrea ca Romania sa beneficieze de acest zacamant, dar nu doar in proportie de 50% si restul beneficilor sa-l ia o corporatie canadiana. Si nu acum cand metoda de exploatare este nociva mediului si culturii (galeriile romane unice descoperite in zona).

Ma mira convingerea acestei companii canadiene ca ceea ce vrea sa faca in Romania nu este daunator mediului in conditiile in care Canada a semnat protocolul de la Kyoto si este a doua tara in lume la rezerve de petrol.  Canada are o rezerva de petrol in Alberta de 180 miliarde barili pe care nu prea vrea s-o exploateze datorita unei puternice politici de protectie a mediului. Doar in regiunea Quebeq rezerva de apa potabila e mai mare decat consumul a un sfert de Europa, iar protectia padurilor este atat de puternica incat daca rupi o creaga dintr-un copac, esti amendat cu 150 $ canadieni. Iar in magazine daca vrei sa cumperi un fund de lemn platesti 30 $, cand unul din plastic costa doar 1$.

Asa ca stau si ma intreb, daca acest zacamant  de la Rosia Montana ar fi fost in Canada, oare l-ar fi exploatat cu tehnologia actuala? De ce nu invetesc in dezvoltarea unei tehnologii care sa permita exploatarea fara a afecta mediul, fara a stramuta oameni, cimitire si fara a fi nevoiti sa distruga vestigii romane.

PS. Este Romania tara tuturor posibilitatilor? Chiar  nu reusim sa ajutam economia decat distrugand mediul?

Sunt mute tari in lume care ar vrea sa aibe varietatea geografica pe care o avem noi, cu toate plantele si animalutele aferente, iar noi nu stim sa apreciem asta.

Sursa: Acest post a fost inspirat de un canadian pe care l-am vazut aruncand o hartie pe jos pe o strada frumoasa din Bucuresti.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

4 thoughts on “Rosia de la Munte

  1. la RM interesele politice si economice depasesc cu mult interesul ecologic. eu una as fi preferat sa se exploateze conform normelor ecolegice decat sa se vaneze castiguri, comisioane, spagi. majoritatea ecologistilor sunt masa de manevra. ajunge sa le organizeze cineva un festival anual de rock si sa le bage in cont niste bani “verzi” si sunt in stare sa spuna orice. incep sa cred ca proiectul de exploatare e o idee buna, dar periculoasa pentru multi (si nu ma refer la pericol direct, de poluare, ci la interesele care planeaza in zona)

  2. Dane, e just ce zici. Dar stii bine ca banul decide. Banul castigat ACUM, nu aerul respirat maine, sau cina de maine seara sau vreun colt de pagina de carte de istorie. Militam totusi :)

  3. @elizza: Daca Rm nu era deranjata de ecologisti, nu ar fi incercat acum sa faca campanie media sa-si imbunatateasca imaginea.
    @Vlad: Lui Gold Corporation ii pune piedici si Soros care este si el interesat de Rosia Montana. Militam totusi.

  4. Pingback: De ce scriem despre Romania?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*