Evolutia grupului (in afara structurilor manageriale)

Structurile manageriale au aparut in urma unui accident stupid intre 2 trenuri care a evidentiat nevoia de supervizare a intregi retele de cale ferata si astfel crearea unei structuri piramidale pentru a coordona aceasta structura.

Cu ocazia asta a aparut si prima dilema institutionala; o institutie consuma resurse pentru a coordona resurse (SIC). Restul e istorie sau evolutie institutionala, dar nu despre asta vreau sa va povestesc, ci despre ceva mult mai natural si mai social, despre evolutia grupului social, adica grupul fara structura piramidala.

Activitatile de grup social apar si se dezvolta astfel:
1. Sharing. Oferirea presupune un efort minim din partea participantiilor, ofera libertate maxima, iar afilierea la grup se realizeasa spontan si natural. “Citeste si da mai departe”
Flickr este un exemplu clar de sharing social, care iti permite sa imparti cu toata lumea pozele tale, iar tagurile folosite de tine si de altii duc la formarea naturala a grupurilor.

2. Cooperarea este urmatoarea treapta in evolutia grupului social. Este un pic mai complicat decat sharing-ul pentru ca presupune ca tu sa-ti schimbi comportamentul pentru a te sincroniza cu cei care isi schimba comportamentul sa se sicronizeze cu tine.
Toti participantii la Lecturi Urbane isi modifica agenda si comportamentul pentru a participa la o data, ora si locatie prestabilita unde isi petrec o ora citind. Avantajul cooperarii este ca duce la aparitia identitati grupului.Activitatea colaborativa este destul de complicata pentru ca evidentiaza diferentele intre interesele personale si ale grupului mai ales prin prisma faptului ca intr-o activitate colaborativa succesul este datorat grupului, nu individului. Cea mai mare difenta intre sharing si activitatea colaborativa e ca se iau doar decizi colective.
3. Actiunile colective sunt al dracului de complicate pentru ca presupun ca un grup de oameni sa promita ca vor face impreuna un anumit lucru. Iar intreagul grup functioneaza doar daca toti membri grupului isi respecta si isi indeplinesc rolul asumat in grup. Motivatia initiala este individuala dar dupa primele succese motivatia grupului devine suficient de puternica incat duce la o dezvoltare incredibila.
Echipa Lecturi Urbane s-a format urmand exact aceste 3 faze si cu exceptia catorva taskuri de coordonare intreaga structura este orizontala si functionaza foarte bine atat in Bucuresti cat si in tara.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

2 thoughts on “Evolutia grupului (in afara structurilor manageriale)

  1. Pingback: Tweets that mention Dan Dumitrescu » Blog Archive » Evolutia grupului (in afara structurilor manageriale) -- Topsy.com

  2. Buna ziua,

    As fi interesat de un link-exchange intre famouswhy.ro , motruinfo.ro si blogul dvs. Daca sunteti interesat astept un email (va rog precizati linkul dvs) pe admin@motruinfo.ro

    Cu respect,
    Ursu Radu

    (Dupa vizualizare as avea rugamintea ca acest comentariu sa fie sters)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*