Fabula oii

Istoric vorbind suntem un popor de oi. Nu cred ca facem parte din oile pierdute ale lui Israel, dar lipsa initiativei si a oricarei forme de dizidenta ma face sa cred ca suntem dispusi sa stam inchisi in casa oricat de infometati am fi si ne-am multumi sa lingem drobul de sare.
“Cum poti pretinde schimbare unui popor de oi?”, zicea Brucan la inceputul anilor 90, cand parea o absurditate sa sustii un alt partid decat FSN-ul. Era ca in ferma animalelor: deodata eram toti liberi sa facem ce vrem dar unii erau mai liberi decat noi si erau raspunzatori si de libertatea noastra.

Democratia asta este cam enervanta. (Ion Iliescu)

Eram obisnuiti cu totii sa ascultam de un singur lup, sperand doar, ca urmatorul lup sa fie mai bun si mai bland. Asemenea comportamente mai vezi inca in autobuz cand un lup ( aka. hot de buzunare) tocmai a fost demascat, dar tipa atat de tare la oi (aka pasagerii) incat lor, chiar daca sunt de 100 de ori mai multi, le este frica sa riposteze.

Acum avem mai multi lupi, dar in loc sa ne cautam printre ei un lider, ne uitam si savuram cum se bat intre ei, savuram spectacolul si asteptam sa moara capra vecinului, pentru ca totusi ei sunt si raman o haita de lupi cu regulile lor.

Nu spun ca nu avem nevoie de lupi, trebuie sa aibe cineva grija de noi, dar parca lupii nostri sunt mai pricajiti decat ai lor, parca nu stiu sa muste, nu stiu in ce parte sa alerge dupa prada, parca nu se gandesc decat la prada.

Sincer, parca sunt cam multi lupi la noi si prea putine oi. Daca nu facem ceva o sa ramana o singura oaie si multi lupi. O sa arate fix ca in Miorita. Ca tot e o balada populara la romani.

Vreau si eu sa vad un lup tanar si bine infipt care are curaj sa se urce in varful dealului si sa se ia la rost cu luna. Vreau sa vad un lup care isi ascute dinti pe toiagul ciobanului care bate oile.

Avand in vedere ce ciobani avem noi in top 500, nu ar trebui sa ne miram ca lupii urla a paguba.

Ca doar lupii si oile nu vorbesc aceeasi limba.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*