Cat este suficient?

Omul modern  nu se considera parte din ecosistem ci se considera stapanul ecosistemului, cel care este menit sa cucereasca si sa domine natura. Uita insa s-o protejeze dupa ce-i devine stapan. Chiar daca il scoate inundatia din casa, el da vina pe natura, nu pe faptul ca toata vara a taiat copacii de pe dealul de langa casa.

Omul modern crede ca pacea mondiala o vom obtine doar prin prosperitate mondiala. Crede ca daca toata lumea va avea tot ce are nevoie, nimeni nu o sa mai alerge dupa capra vecinului.

Dar, omul modern nu stie sa-si raspunda la intrebarea “ cat este suficient?” avand in vedere resursele limitate pentru a satisface un consum in continua crestere.

Ironia face ca progresul generat prin descoperiri stintifice si tehnologice din ultima suta de ani sa genereze mult mai multe probleme decat oportunitati.

Daca plecam de la ideea ca putem avea crestere economica nelimitata, continua pana cand toata lumea are tot ce vrea ii trebuie, trebuie totusi sa ne punem cateva intrebari:

  • De unde am obtine resursele naturale sa producem tot ce vrea toata lumea, in conditiile in care se stie ca actualele zacaminte de combustibili fosili mai ajung 100 de ani?
  • Cum credeti ca va reactiona mediul, daca vom ajunge toti sa consumam tot?
  • Unde o sa avem loc sa punem toate lucrurile pe care le-am avea?

Economia moderna se bazeaza  pe lacomia si invidia consumatorului si chiar functioneaza si creste foarte bine din aceste cauze. Mare parte din acest consum nu este datorat unei nevoi reale ci unei invidii sau pur si simplu din lacomie.

Gandhi spunea ca “ Earth provides enough to satisfy every man’s need, but not every man’s greed.

Cred ca scopul stiintei este sa dezvolte tehnologii si echipamente ieftine pe care sa si le permita oricine, care sa functioneze la scara mica si sa fie adaptabile nevoilor si ideilor noastre.

Totodata, cresterea economica pe care o raporteaza unele state si care se bazeaza in proportie mare pe industrii nocive, pierzante sau de inarmare, nu fac ca aceasta crestere economica sa se vada si in calitatea vietii cetatenilor tarii respective, ci doar in gradul de inarmare a respectivei tari. Dezvoltarea si efortul pus in razboi nu ajuta nici pe invingator, nici pe invins.

Nu poti sa te declari tara umanista dar sa ai vreo 5 bombe nucleare in arsenalul militar, cu justificarea ca trebuie sa fii pregatit daca va actiona inamicul tau.

Stim deja cam ce face o bomba nucleara si oricata ura sau scuza exista pe lumea asta, nu vreau sa cred ca la nivel mondial se va accepta si tolera un razboi atomic.

Din pacate se incearca tot felul de conventii de redus arsenalul nuclear, dar nici una care pur si simplu sa interzica producererea unei asemenea bombe,  pentru toata lumea, pentru totdeauna.

Dar pentru asta ar trebui sa nu mai fim lacomi si invidiosi. Trebuie sa rezistam tentatiei de a trasforma luxul in nevoie si sigur am putea sa ne simplificam si sa reducem nevoile. Am descoperi ca am avea nevoie de mai putini bani si ca am avea mai mult timp pentru cei dragi.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

3 thoughts on “Cat este suficient?

  1. Pingback: Dan Dumitrescu » Blog Archive » Small is beautiful. Economics as if People Matters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*