Ce as face daca as fi primar o zi.

Pentru ca multe din discutiile despre autoritati se termina de obicei cu injuraturi, de fiecare data cand ma aflu in situatia asta incerc sa provoc si intreb “tu ce ai face daca ai fi primar pentru o zi?” si in functie de raspunsuri, discutia devine chiar interesanta si constructiva, dispar chiar si injuraturile.

Dar nu am apucat pana acum sa spun ce as face eu daca as fi primar o zi.

Nu as putea sa fac multe avand in vedere timpul limitat, asa ca m-as rezuma la chestii care se pot finaliza chiar intr-o singura zi si iata cateva exemple de astfel de actiuni:

1. As vrea ca orasul meu sa fie curat, dar nu prin generarea unor cheltuieli de curatenie la bugetul local, ci prin responsabilizarea celor care traiesc in oras.

Masuri:

 • Responsabilizarea administratiilor blocurilor si resedintelor sa pastreze curat trotuarul si spatiul verde din fata imobilului.
 • Amenda de 1 000 RON pentru cine arunca ceva pe strada, inclusiv un chistoc de tigara. In Singapore amenda este de 1 000 dolari si preferi sa-ti stingi tigara in palma ca te costa mult mai putin plasturele.
 • Amenda 1 000 RON + 10 puncte penalizare pentru soferi care arunca tigara pe geam. Sa ai scrumiera la indemana si tu sa arunci tigara pe geam e nesimtire.

2. As vrea ca in orasul meu sa se poata circula.

Masuri:

 • Prima banda pe toate bulevardele sa fie doar pentru transportul in comun si pentru taxiuri. Amenda pentru cine nu respecta 1000 RON + ridicarea carnetului pe 1 luna, sa vada cum e cu transportul in comun cand nu ai banda dedicata.
 • As trimite jumatate din taximetristi la cursuri de bune maniere iar cealalata jumatate as trimite-o acasa.
 • In weekend, prima banda pe toate strazile si bulevardele sa fie dedicata exclusiv bicicletelor. Sa poti sa te duci de acasa pana in orice parc vrei cu bicicleta fara sa ai emotii in trafic.

3. As vrea sa nu mai vad nici un caine comunitar care ma latra sau musca pe strada ( valabil si pentru cei 3 caini de azi dimineata).

Masuri:

 • As organiza o masa rotunda cu toate ONG-urile preocupate de problema si as incerca impreuna sa gasim o solutie civilizata dar totala sa rezolvam problema rapid.

Cred ca ajunge pentru o zi in primarie, iar daca ma primesc si maine, sigur mai gasesc ceva de facut.

Tu ce ai face daca ai fi primar o zi?


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

10 thoughts on “Ce as face daca as fi primar o zi.

 1. As pune RATB-ul sa circule si noaptea pt ca suntem singura capitala europeana fara transport public nocturn desi orasul asta are destula viata si noaptea !

 2. 1.idea legata de curatenie si amenda e f buna. DOAR CA mizeria mare nu vine de acolo. eu ma gandesc de foooaarte mult timp cum pot fi prinsi in flagrant toti astia. respectiv toti cocalarii care arunca noaptea punga de gunoi pe GEAM, o lasa in strada etc. Ca un administrator nu poate decat sa puna un afis, sa o puna pe femeia de servici sa faca curatenie, iar cocalarul de la etajul X arunca iar seara linistit punga… ca desi ii zici la sedinta de bloc.. el este in esenta un cocalar. Aici mi se rupe firul. cum sa l prind sa i dau amenda??? patrula ecologica? Aici vad doar o campanie facuta in plina canicula, in care , ca la aviara, inventezi o epidemie de holera de la mizerie :):) si faci mare tamtam in media. apoi ii scoti la curatenie.astia numai daca le spui ca vor muri cu bube pe ei aud si poate ii intereseaza.

 3. @Raul, buna idee, dar cum la noi doar 50% din pasageri platesc biletul de transport in comun RATB-ul e subventionat ca altfel ar trebui sa inchida pravalia.

 4. @R cool. dar intr-adevar nu cred ca si-ar acoperi cheltuielile, fiindca in ciuda impresiei nu sun t as multi petrecareti care merg cu metrou sau autobuz.. multi de fapt iau taxi sau conduc bauti, si asta doar 3 nopti pe saptamana.In schimb RATB ar trebui sa aiba curse de nopate, la ore fixe, mult mai rare, 2 maxim 3 pentru uzul intregii populatii. Or mai fi care lucreaza in ture.sau daca nu, macar paana la ora 24 fix.

 5. 2. as crea un parc nou, special pentru bicilisti, cu tot ce si doresc. le-as face trasee speciale unde sa aiba prioritate si sa ajunga unde si doresc; SI as scoate multe din benzile speciale de pe trotuare care is puse doar.de dragul muncii la strada a unora.3. nu stiu daca tine si de primarie dar pe legea patrimoniului i as fortza pe totzi propritearii sa conserve / restarureze cladirile vechi. ex. turistii straini sunt fascinati de arhitectura cu influentze diverse pe care o gasesti destul de rar in alte parti.4 as face cu siguranta mai multe locuri de joaca si mai bine echipate. e ingrozitor cat de putine sunt fata de copilaria mea.. 5…mai mai gandesc

 6. Acestea sunt intr-adevar masuri de bun simt!
  Din pacate, foarte putini romani gandesc astfel, ceea ce inseamna ca masurile de acest gen nu pot fi implementate decat cu “biciul”….

 7. In weekend, prima banda pe toate strazile si bulevardele sa fie dedicata exclusiv bicicletelor. Sa poti sa te duci de acasa pana in orice parc vrei cu bicicleta fara sa ai emotii in trafic. – Cred ca asta-i singura care nu ma anima :)

 8. mi am adus aminte de ceva ce cred ca lipseste. in parcuri ar trebui sa fie pus si un traseu gumat pentru alergatori. tot timpul sunt probleme la alergat din cauza asfaltului ciobit. ca sa nu maic mi se pare nu stiu cum ca biciclistilor li se pune pista , si dubla, le ar fi de ajuns un sens gandit bine casa nu ingusteze pietonalul.

 9. asta e cel mai usor de facut si as face imediat.legat de ratb. neaparat trebuie ca la fiecare statie de orice sa se afiseze ultima ora de plecare si prima ora de sosire, precum si ora relativa a trecerii ultimului mijloc de transport in functie de distanta fata de punctul de plecare. am stat ca o fraiera aseara in ploaie, alaturi de alti sarmani fraieri asteptand un 41 fantoma care nu a mai venit… :(:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*