Partidele politice din Romania

Prima data cand m-a speriat modul cum inteleg romanii democratia a fost chiar imediat dupa revolutie. In 1990 eram la o demonstratie in fata Guvernului unde cateva mii de oameni erau pro FSN, dar spre surprinderea lor au aparut acolo si doua grupuri care sustineau PNTCD si Partidul Liberal. Toata lumea  era inmarmurita, nu intelegea cum isi permit unii sa sustina pe altcineva decat pe Iliescu si tipau ca ei nu au facut revolutie sa vina altii la conducere.

A doua oara m-am speriat cand l-am auzit pe Brucan spunand ca suntem generatia de sacrificiu si ca va trebui  sa treaca 20 de ani ca sa intelegem si sa traim democratic.

Uite ca au trecut 20 de ani, aproape toate partidele din Romania sunt formate din politicieni din FSN. Si PDL si PSD si UNPR se trag tot din FSN. Liberalii sunt partid istoric, dar acum ca a facut alianta cu PSD-ul, inseamana ca-si recunoaste afilierea. Iar Partidul Conservator care a tepuit pe toata lumea la ultimele alegeri se pare ca intra in ilegalitate pentru ca a omis sa-si inscrie partidul la alegeri conform legii.

Demonstratiile actuale, oricat lovesc ele in coalitia de guvernamant, nu au cum sa schimbe sistemul pentru ca singurii care pot castiga acum sunt cei din opozite care din nefericire sunt mai hamesiti decat cei din PDL.

Singurul mod in care poti sa pui presiune pe clasa politica e in cabina de vot. Unde nu ar trebui sa se voteze pe principiul raul cel mai mic, ca doar asa a mai castigat Iliescu un mandat, pentru ca in turul intai, alegatorii au pedepsit clasa politica si au votat cu Vadim, iar in turul 2 cand si-au dat seama ce au facut au preferat raul cel mai mic (Iliescu).

Ar trebui interzise aliantele electorale, iar fiecare partid sa fie reprezentat in parlament exact cat merita, nu cat si-a negociat in alianta electorala.

Si cred ca ar fi bine pentru moment sa nu mai aiba niciun partid mai mult de 30% din voturi, sa nu mai poata face ce vrea de capul lui, cu cat sunt mai multi cu atat sunt mai multe sanse sa se toarne intre ei. Iar pentru a nu avea un parlament in care majoritatea sa fie partide provenite din FSN, cred ca ar trebui sa se voteze mai mult si “buturuga mica” partide care sunt tinute in afara ” parlamentului”. Ar trebui sa se reintoarca in Parlament si PNTCD si Partidul Ecologist Roman. Suntem singura tara din Europa in care Partidul Ecologist nu este in Parlament. Si ar putea sa mai apara partide tinere, dar serioase, nicidecum ca initiativa lui Patriciu care dupa ce a mutat PNL-ul la stanga vrea sa lanseze Partidul Romania Liberala.

Iar pentru toate asta nu trebuie facut mare tamtam, ci doar un singur lucru.  Sa se participe la vot, masiv, in proportie de 99,99% si sa se echilbreze parlamentul si sa se voteze corect si pe criterii de performata. Unii dintre primari au invatat asta, au invatat sa se multumeasca cu mai putin si sa faca mai mult pentru comunitate si acum sunt la al doilea mandat direct din primul tur de scrutin.

E simplu, trebuie doar sa mergi si sa votezi.


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

3 thoughts on “Partidele politice din Romania

 1. zilele acestea am stat in piata universitatii. si oamenii de acolo tot intreaba cu cine votam. majoritatea refuza si usl si pdl.
  citind postul tau mi-am dat seama ca am uitat de existenta partidului ecologist.
  de ce?
  nu are vizibilitate. deloc.
  da. asa este. suntem singura tara unde ecologistii nu sunt prezenti…
  dar oare vina nu apartine si partidului?
  ps: Rosia Montana. subiect fierbinte. care e pozitia PER?

 2. Cred ca in tara noastra este un asa haos incat fiecare gandeste pe partea lui. Cand oamenii vad ca nu au ce pune pe masa, oare se pot gandi la a fi ecologisti? Sa fim seriosi, orice partid politic ar fi, toti isi vad doar interesele, independent de populatia care este ca o gara din care vin si pleacaa…nu zambete, ci nedreptati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*