Karma sau facerea de bine…

Toti am auzit de karma si o folosim ca scuza, mai ales cand incercam sa-i explicam cuiva ca “shit happens”. Si pentru ca e universal acceptata as vrea sa lamuresc cateva aspecte, ca sa fie clar de ce shit really happens.

In sanskrita, karma inseamna actiune sau reactiune si, in principal, se refera la legea compensatiei, dar nu numai.

Screen Shot 2014-11-06 at 11.26.58Conceptul de karma apare si in biblie, in Noul Testament: “omul culege ce a semanat” (Galateni 6:7-8), adica primeste ce merita prin legea karmei. Si mai exista referiri la karma in Deuteronom, Leviticul si Ieremia, dar hai sa ramanem la cele lumesti.

Toti avem karma in noi si obiectivul este sa scapam de aceasta karma.

 

 

Exista 3 tipuri de karma:

Purushakara karma = este acea karma in care avem de ales care este actiunea sau reactia noastra. Este genul de karma pe care, in teorie, putem s-o ardem destul de usor daca nu lasam emotiile sau ego-ul sa reactioneze. Stim cand facem asta pentru ca a doua zi ne pare rau pentru ce reactie am avut.

Dar stati linistiti, acea karma se va repeta pana vei reusi sa nu mai reactionezi sub impulsul instinctelor. Asa ca data viitoare, in loc sa-ti dai o palma peste frunte, incearca sa iti constientizezi optiunea si fii pe faza.

Al doilea tip de karma este Adrushtabhala karma = cand nu ai nicio optiune, nu ai cum sa eviti situatia sau persoana si nici nu simti ca ai vrea sa faci asta. Este o karma acumulata in trecut si oricat incerci sa te eschivezi sau s-o ignori, nu scapi de ea decat trecand prin ea si ideal ar fi sa intelegi de ce.

Pe langa karma proprie, avem talentul sa preluam si karmele altora. Exista o vorba din batrani: “facerea de bine e fu…re de mama” si face parte tot din legea karmei, dar nu din karma ta. Cand intervii in karma altei persoane atunci cand nici macar nu ti-a cerut ajutorul, nu numai ca nu rezolvi nimic – ea se va reintalni cu karma (situatia) respectiva pana reuseste s-o rezolve -, dar tu vei prelua si karma ei, si de aici si vorba cu “facerea de bine…”.

Mai exista Yadruscha Karma = karma accidentala sau “shit happens”. Nu iti afecteaza karma proprie nici in bine nici in rau si nu e cazul sa te panichezi, pentru ca nimeni nu scapa. Chiar daca nu intelegi de ce au murit niste copii intr-un accident, constiinta lor (sufletul lor) se intoarce sa-si termine propriile karme, pentru ca da, reincarnarea face parte tot din teoria karmei, dar o dicutam alta data. Doar nu degeaba a renuntat crestinismul la credinta in reincarnare, ca prea ziceau toti “lasa ca o sa fiu bun in viata urmatoare”…


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*