Non-posesivitatea in yoga – Aparigraha

In practica yoga, inainte de orice asana sau meditatie, corpul si mintea trebuie pregatite. La baza tehnicii yoga stau Yama (constrangeri) si Niyama (constientizari).

Non-posesivitatea este a 5-a Yama si se refera la capacitatea de a nu te atasa. Atasamentul vine, in primul rand, din dorinta de a avea lucruri care ne aduc bucurie si incantare. Posesia este nevoia de a avea, de a nu pierde. Gelozia isi are originea in posesivitate sau in lipsa ei. Nu realizam ca dorinta de a ne bucura de ceea ce posedam sau am putea poseda vine la pachet cu suferinta cauzata de posibilitatea neimplinirii acelei dorinte.

Practica yoga inveti sa te bucuri de lucruri fara nevoia acerba de posesiune.

Nevoia de posesiune ne-a umplut debaraua, garajul si mintea cu lucruri pe care nu le-am mai folosit de mult timp, iar daca am reusi sa scapam de lucrurile inutile, am reusi sa facem loc pentru idei noi, oameni noi – lucruri mult mai importante pentru prezentul nostru.

Screen Shot 2014-12-05 at 17.09.11Chiar daca suna complicat, non-posesivitatea e chiar simplu de aplicat in practica si am sa incerc sa va dau cateva exemple la indemana:

1. Cand un prieten/ o prietena iti spune ca ii place ceva ce tu posezi, ofera-i-l cadou. Cu ocazia asta scapi si de grija obiectului cu pricina practicand Aparygraha (non-posesivitate) si faci si un prieten fericit.

2. Posesia consuma spatiu si energie in casa si in mintea ta, asa ca, de fiecare data cand iti iei ceva nou, incearca sa scapi de ceva vechi.

3. Cand esti stresat ai tendinta sa-ti tii respiratia. Din nefericire, asta te face sa te stresezi si mai mult. Renunta, expira, da afara tot ce te streseaza, incet, pe nas. Incearca chiar sa expiri mai mult decat ai inspirat. Repeta pana te relaxezi suficient incat devine foarte usor sa ridici usor colturile gurii si sa zambesti… ai scapat…

Confortul e temporar, incerca sa te bucuri de lucruri fara sa te atasezi de ele.

Pentru mai multe practici va astept la clasa.

 

 


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*