Tu cand ai vacanta? Azi?

Citeam zilele trecute un articol despre vacanta obligatorie in Japonia pentru a scadea numarul de sinucideri si mi-am amintit de o discutie despre inutilitatea vacantei cu scop de relaxare si detasare de la obligatiile zilnice.

Poti sa intrebi pe cine vrei tu cat il tine starea de zen de dupa vacanta: in cel mai fericit caz o sa-ti spuna ca maxim o saptamana, dar majoritatea sunt deja obositi sau stresati in primul weekend de dupa vacanta si isi fac griji deja pentru cat trebuie sa mai astepte pana la urmatoarea vacanta sau cati bani trebuie sa mai puna deoparte pana atunci.

Stresul, motivul principal pentru care iubim vacantele, nu este tinut intr-o galeata pe care o putem rasturna cand ajungem in vacanta, ca sa ne intoarcem acasa eliberati si voiosi.

daily holidayStresul se acumuleaza zilnic, din momentul in care deschidem ochii si pana ne culcam, chiar si cand traim momente misto – pentru creier si sexul sau chiar fericirea sunt o forma de stres (din pacate din cauza conditonarii sociale). Iar daca mai si visam noaptea, clar nu am dat nicio sansa creierului sa se linisteasca prea mult si maine o luam de la inceput.

Plansul este o modalitate naturala de eliberare a stresului, pe care copiii o folosesc fara nicio jena, pentru ca spre deosebire de noi, ei nu sunt conditionati social. Societatea ne obliga sa-i invatam ca este periculos sa fii spontan.
Dar sa revenim la vacanta. Eu plec in vacanta zilnic. Stai ca nu sunt Tiriac sa ma urc in elicopter si sa fug la mare sa fac o baie sau sa iau masa la Valea verde in pauza de pranz, dar incerc zilnic sa plec in vacanta indiferent de ce am in program in ziua respectiva.
Sincer, incerc sa incep ziua cu o ora de vacanta, asa ca momentan sunt in vacanta intre 7 si 8 dimineata: citesc si imi fac practica zilnica de yoga si daca am noroc, timp si e si frumos afara, mai prind o jumatate de ora de vacanta dupa masa de pranz, timp in care ma plimb prin parcul de langa birou.
Tu cand ai vacanta? Azi?

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*