Omul este un animal rational

Intotdeauna cand auzi pe cineva spunand “Omul este un animal rational” simti o oarecare solemnitate  pentru o clipa, dupa care ne culcam toti linistiti in somnul proprii ratiuni.

Dar inainte sa adormim as vrea sa vedem cat de rational este omul dar fara sa intram in probleme de constiinta sau in teoria curbelor. Hai sa gasim ratiunea in chestii simple, precum pensia.

goya el sueno de la razon produce monstruosDa , pensia obligatorie, aia pe care o platesti lunar la stat, care stii ca nu o sa-ti ajunga, dar cu toatea asta nu-ti faci o pensie suplimentara si nici nu pui bani deaparte. Toti pensionarii pe care ii cunosc nu discuta decat despre 2 lucruri, pensia prea mica si telenovela de aseara, dovada ca nici la varsta aia nu au ratiunea de a gandi in perspectiva.   Daca plecam de la premiza ca omul este un animal rational, in secolul 21 are mari sanse sa ajunga la varta de pensionare. Spre deosebire de o stramosii nostri care nu prea apucau varsta de “pensionare” (in Germania cand s-a inventat pensionarea la 70 de ani, speranta de viata era de 45. sic). Acum, intrebati pe oricine cu varsta sub 40 de ani daca si-a pus bani deoparte pentru a-si pastra standardul de viata cand o sa ajunga la pensie?

O alta dovada ca viata bate filmul sau in cazul nostru ratiunea, este alimentatia.  Fara discutam prea mult despre alimentatie sanatoasa, observati cat mananca oamenii la o masa (de paste/craciun) si cat se plang la desert ” doamne cat am mancat” o sa explodez” ” da-mi un colebil ca mor”. Aceste propri senzatii ar trebui sa-i spuna oricarul animal rational cum pretinde ca este omul , ca a mancat prea mult si ca ar trebui pe viitor s-o lase mai usor. Ar fi interesant de stiut ca senzatia de satietate ajunge de la stomac la creier in 20 de minute, deci ar trebui sa ne oprim din mancat cu mult timp inainte sa vina sarmalele in farfurie.

Hai sa zicem ca ne pricepem mai bine sa dam sfaturi decat sa practicam ceea ce este rational, deci inseamna ca avem mai mare grija de copiii nostri decat de propriul corp, dar conform unor studii recente Romania care la inceputul anilor ’90 era pe ultimele locuri la obezitate infantiala, acum e in top 3.

Iar colac peste pupaza, guvernul Ponta, cel mai curat si bun guvern, tot dintr-o ratiune, dar ratiune de stat de data asta, vrea sa reduca TVA-ul la mancare sub justificarea ca romanul moare de foame. Se va reduce TVA-ul la alimente procesale, sau pline de uleiuri hidrogenate, zahar mult , chestii sanatoase, bine ca nu reduce TVA-ul si la tigai.

Avand in vedere ca alimentatia este pe primul loc in cosul cumparaturilor, si medicamentele pe locul 2, cred ca va urma o reducere de TVA la Colebil.  Daca asteptati o reducere la TVA-ul pentru biciclete sau echipament sportiv, ar trebui sa intelegeti ca sunteti prea rational pentru omul modern.

Va doresc un Paste Fericit si o digestie usoara.

 

 


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*