Disciplina succesului

E plin internetul de citate pozitive si de oameni dispusi sa te invete cum sa-ti organizezi viata asa incat totul sa fie bine. Sa ajungi sa faci doar ce-ti place si sa reusesti sa faci si bani si bani si bani din asta. Exista tot felul de cursuri de NLP care promit ca te invata sa fii cel mai bun, omitand faptul ca toate aceste traininguri sui “conferinte a la Tony Robins” pot eventual rezolva niste probleme cognitive. Dar daca stam si ne uitam atent, diferenta dintre realitatea noastra imediata si ceea ce consideram noi ca meritam nu vine din faptul ca nu ne sunt recunoscutele capacitatile sau talentele, ci din simplul fapt ca nu avem chef.

Serios, nu avem chef sa facem multe lucruri. Multe lucruri care ne pot face viata mai usoara sau mai buna sunt al naibii de plictisitoare pe termen scurt Si este si foarte usor sa le amnam pana maine sau mai bine pana luni cand sigur ne vine cheful ca doar ne-am relaxat in weekend.

Revenind la indemnul cu “fa ce-ti place in viata si gaseste pe cineva sa te plateasca pentru asta“, el e posibil doar in cateva discipline si chiar si atunci nu reusesc toti s-o munceasca pe plaja precum Bradut. Daca am reusi cu totii sa facem ce ne dorim, atunci cine ar mai lucra la camp, in firmele de contabilitate, de salubritate, in back office la banca, ca si casier la Mega-ul din colt, sau femeie de serviciu la sectia de politie?

Asta nu inseamna ca viata e de cacat, ci ca doar trebuie sa intelegem ca nu suntem niste animale care actioneaza doar din instinct sau fac doar ce le place cand le place, pentru ca din nefericire in viata asta nu ne-am nascut pisica. In viata asta suntem oameni care pe langa instincte, dorinte, placeri sau emotii avem si un intelect capabil de logica si rational si cu putin noroc descoperim ca avem si o constiinta.

Dar hai sa revenim la ideea de baza, la faptul ca azi nu am chef, dar promit ca maine chiar fac ordine in dulap/sertar. Maine ma las de fumat, ma apuc de sport, o sun pe bunica, ma duc la plimbare in parc, ma apuc de yoga, citesc mai mult. Sau hai nu de maine, ci de luni, ca sa incep saptamana in forta.

Sigur ma imbarbatez in weekend si ma motivez sa am o viata mai buna si mai sanatoasa si luni… hai mai bine lunea viitoare, ca nu am chef azi.

Ne bazam pe motivatie, pe o stare de invingator necesara, consideram ca nu suntem in forma inca. Dar revin: nu o sa ai niciodata chef sa faci toate acele lucruri pentru ca nu o sa fii in forma decat atunci cand o sa te antrenezi/o sa practici ceva ca sa fii in forma.

Nu o sa ai chef in nicio dimineata sa te trezesti si sa iesi la alergat inainte de a merge la serviciu sau sa intinzi salteluta de yoga si sa faci 20 de salutul soarelui (surya namaskar), sa-ti trezesti tot corpul si sa incepi ziua in forma.

Chiar daca maine o faci si te simti bine dupa salutul soarelui, tot nu esti convins ca o sa continui, pentru ca nu-ti este in obicei.

Patanjali in Yoga Sutra spune chiar de la inceput ca “yoga chita vritti nirodhah” – yoga calmeaza fluctuatiile mintii, dar asta se obtine prin abhyasa (practica disciplinata si perseverenta) si andvairagya (detasare).

Nu disciplina-abordare militareasca, ci o disciplina constienta de intentiile mele si de determinarea mea, de dorinta de a-mi imbunatati viata, de a-mi calma mintea.

1384145_517079511718712_1806748716_nIn primul rand, trebuie sa-mi disciplinez corpul si asta nu o fac tragand de el sau fortandu-l sa faca performanta ca la sala, ca sa dea bine. Nu. Il observ asa cum poate in momentul asta sa faca asana, cat poate si incep de acolo. Si cu cat ma relaxez mai mult, cu atat o sa-mi iasa si mai bine.

Si maine incerc din nou si nu-mi propun sa fac asta toata viata, ci doar 21 de zile, pentru ca atat ii ia unei activitati sa devina un obicei, o vasana.

Si daca a mers cu salutul soarelui, sigur o sa mearga si cu restul lucrurilor pe care le tot aman.

Puteti sa decideti pe loc sa va schimbati. Ceea ce va determina viitorul este calitatea constiintei din clipa prezenta.

Chanti

 

 

 

 

 

 


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*