Logomahii în dialog

Mă uit la Realitatea Tv şi suspin. Aş vrea să fiu şi eu acolo, dar nu se poate… Nu mă apuc să spun încă o dată de ce şi cum. Şi văd că are loc o emisiune stupidă. O chestie cu un ring de box, cu catindaţi blazaţi şi cu moderatori îmbrăcaţi precum chelnerii. A, şi multe zbierăte.
Şi atunci îi văd pe susţinătorii lui Blaga că au pe tricouri imprimat un bulldog. Şi mă gândesc la o discuţie cu prietenii despre logomahiile din politica românească. Din nefericire, acum îmi amintesc doar de „bulldogul Blaga” , „blatul” lui Băsescu şi „butoanele” lui Becali.
Aşa că lansez la apă o leapşă, prima mea tentativă de genul ăsta, pentru toţi bloggerii să ne spună ce logomahii au mai găsit şi ei. Poate descoperim ceva mai tare decât „hai să facem baia mare!”

Dau leapsa lui: piticu, zoso, buddha, gramo, sutu, INconstantIN,Diana Dragomir,krossfire,lovingvama,Ovidiu Draghia, cristealizari


FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

9 thoughts on “Logomahii în dialog

 1. Pingback: Leapşă de la Dan Dumitrescu : INconstantIN.ro

 2. Din punct de vedere formal, INConstantIN are dreptate când vorbeşte despre logomahie. Şi e vina mea că nu m-am explicat mai bine.
  Am citit cartea lui Vladimir Volkoff, „Tratat de dezinformare” (de, mă pregăteam pentru campania electorală). Acolo, logomahia ca termen apare într-un cu totul alt context. Ea este acea expresie sau sintagmă pe care o parte beligerantă reuşeşte să o impună adversarului, iar acesta să o utilizeze curent. Cu alte cuvinte, este acea practică de comunicare în care cineva reuşeşte să lanseze o sintagmă, care apoi este preluată şi folosită de adversarul militar/ideologic/politic. Eu în sensul ăsta mă refeream la logomahie.
  Volkoff identifica o logomahie celebră în chiar termenul de „dezinformare”. Acesta era un cuvânt rusesc, care desemna în dicţionarele tehnice ale Uniunii Sovietice anilor ‘50 tocmai „acele practici ale imperialismului capitalist de a distruge democraţiile populare”. Americanii au folosit o perioadă termenul ca atare, interpretându-l etimologic. Când şi-au dat seama de ce se întâmplase, la mijlocul următorului deceniu, au început să folosească alt termen, acela de „disinformation”. Acesta venea din grecescul „dys”, care înseamnă greşit, nereuşit şi „information”.
  Recomand din suflet cartea lui Volkoff, în ediţie nouă la librăriile din centru. http://www.librarie.net/carti/22759/Tratat-de-dezinformare-Vladimir-Volkoff

 3. Dane (sper ca nu te superi ca vorbesc asa informal), e foarte interesanta leapsa, ma gandesc si particip si eu.
  Dar…
  De la teorie la practica:
  In contextul in care ai descoperit ca “logomahia it’s the new black”, ca “trebe musai”, te-ai gandit sa-ti construiesti una?

 4. Pingback: Cine “se ascunde” prin blogrollurile bloggerilor-candidaţi la primăria Bucureştiului? : INconstantIN.ro

 5. @ Adrian: M-am gândit la chestia cu logomahia destul de mult. Şi, firesc, vreau şi eu să am una. Să zică lumea pe stradă „uite-l şi pe ăla cu vorba aia”. Numai că e greu să faci asta când nu prea ai vizibilitate.
  Firesc, mi-ar conveni să apar şi în „Academia Caţavencu”, la „bula demnitarului”. Dar mai e mult până acolo. Să vedem, în măsura în care am şi eu acces la o emisiune televizată de mare audienţă, mă gândesc să fac asemenea lui Oprescu cu „revelaţiile extatice tip Apostol Bologa” şi să propun una.
  Până atunci, nu avem decât să mestecăm logomahiile ălorlalţi, adevărate „gogoşi umplute cu cacao pudră”.
  A, dacă vreţi, în loc de „omul negru”, puteţi să-mi ziceţi „omul verde” sau „ omul cu pomul”.

 6. Pingback: Krossfire’s Blog » Trei spoturi…

 7. @adrian: Azi am pus mana pe o copie a buletinului de vot pentru primaria capitalei si ma bucuram ca BEM mi-a pus numele intreg, Dumitrescu Victor Dan, nu doar Victor (stiu doar parintii de el). Am continuat sa savurez compania din paginile buletinului de vot, iar cand am ajuns la Cristian Diaconescu, mi-am amintit de provocarea ta, sa-mi gasesc o logomahie.
  Voila: DVD e mai bun decat CD.

 8. Pingback: Cristealizari » Blog Archive » Misca-ti curu’ pan-la urna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*